Julbordskurs

Vare sig man vill äta riktigt mycket, är gravid, allergisk eller bara vill hålla vikten, så passar denna julbordskurs alla. För de tre speciella grupperna har jag lite kodade kommentarer i vissa steg: (G) gäller gravida, (A) gäller allergiker (i första hand laktosintoleranta) och (V) gäller överviktiga. God Jul!

Steg 1
Ta ett varv runt hela julbordet utan tallrik i handen. Kolla ordentligt vad som finns, vad som ser extra gott ut etc. Många faller i fällan att ta för mycket i början och besviket konstatera att de inte orkar så mycket av godsakerna i slutet som de ville och dessutom får ont i magen.

(A) och (G): Fråga gärna servitris/kock/värdinna om innehållet i saker som ser tveksamma ut.

Steg 2
Ta en liten smakbit (1-2 tuggor) av ALLT som man vill ha, utom (A) och (G) som naturligtvis undviker det ni inte tål (se nedan). Lägg inte på för mycket på tallriken utan gå hellre 2-3 gånger för att komma igenom allt. Det är godare att äta varje smak för sig.

(A-laktos) De flesta tål att smaka av allt, men inte att äta större mängder. Hårdost och dessertost innehåller väldigt lite laktos, medan risgrynsgröt ofta innehåller mycket. Fråga om kletsallader är gjorda på majonnäs (OK), grädde (inte bra) eller creme fraiche (går ganska bra för de flesta)
(G) Sill är OK. Lax är okej i måttliga mängder. Var försiktig med kallskuret (lax, ägghalvor, rostbiff, skinka, kletsallader mm) som ligger framme länge, likaså korvar, köttbullar mm som står halvvarmt. Allt sådant SKA vara fräscht. Ta ALDRIG av risgrynsgröten på julbord ute, ej heller av uppvärmd gröt hemma. Den ska vara nykokt eller snabbt kyld och sedan värmd portionsvis i mikron.

Steg 3
God Jul!Här kommer själva tricket. Alla vanliga julbordsätare börjar nu om från början och tar om, men BARA av det som verkligen var gott. Proppa inte i er saker av tradition eller vana. (A) och (G) tar förståss enligt reglerna ovan, dvs undviker det som är olämpligt. Steg 3 upprepas av alla tills magen är full. Den som vill orka riktigt mycket godsaker ska vara försiktig med bröd och potatis.

(V) Den som vill vara försiktig med vikten har nu ändå fått smaka av allt. I steg 3 tar man INTE om av de värsta fettfällorna, dvs rökta korvar, ål, kletsallader, revbensspjäll. Skinka, köttbullar, rostbiff, pastrami, sill, lax mm är helt okej däremot. Ta gärna av dekorationerna, det är där vi hittar grönsakerna vi vill ha i oss, och undvik bröd, men ta rätt mycket potatis. Även (V) upprepar steg 3 tills de är mätta. Är det något fett man är barnsligt förtjust i så tar man en LITEN bit till och äter långsamt och med njutning. Det är ändå godare på det viset än om man kastar i sig maten.

Steg 4
God Jul! Efterrättsbordet avbetas på samma sätt, dem som vet med sig att godistarmen suger bör tänka på detta även i steg 1 (kolla vad som finns) och 3 (lämna lite plats).

(G) Undvik som sagt risgrynsgröt/ris a la malta. Den senare är okej om den serveras på isbädd eller kommer direkt från kyl, köp gärna färdig "plastkorv" med gröt.

(A) Nötallergiker ska kolla hur det är med chokladen, men det vet ni väl redan? Tänk på att det kan vara hel eller hackad mandel i risrätterna. Laktosintoleranta bör akta sig för gröten, det är ofta mycket mjölk och grädde i.

(V) Ta lite, lite av kakor, tårtor mm om det känns viktigt. Risgrynsgröt är oftast rätt bra, men kolla att det inte är mycket grädde i. Kolla fetthalten på mjölken, många "fina" restauranger har i lite grädde. Saftsåsen kan man ta en del av. Hemma kan man koka saftsås på light-saft. Ta även nu av dekoren om det inte serveras frukt och/eller bär separat.God Jul!

© Anna Holmberger, www.fluffen.nu
Får spridas fritt mot uppgivande av källa


Kommentar

Promenera! Om nån undrar nåt så är ni förståss välkomna att fråga, precis som på alla bra kurser :-)

Jag formulerade den här teorin för några år sedan när jag insåg att jag är ganska unik som går NER i vikt på jularna, trots att jag (och alla andra) tycker att jag äter mycket.

Det är nämligen inte mycket av julmaten som är särskilt fet. För många är visserligen godiset den stora fällan, men tänk då på att det alltid är den första biten som är godast. Ta därför aldrig mer än en bit i taget. Även om man tar första biten många gånger rukar det bil mindre godis än om man glufsar allt på en gång.

AdLibris

TradeDoubler

Tjejringen

Tiger-länk